Ensimmäiset rakennusarkkitehdit valmistuvat TAMKista – kaikilla valmistuneilla työpaikka

Ensimmäiset uudessa rakennusarkkitehtikoulutuksessa opiskelleet rakennusarkkitehdit juhlivat tänä keväänä valmistumistaan. Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuvien rakennusarkkitehtiopiskelijoiden kannalta tilanne näyttää valoisalta – kaikilla on jo työpaikka tiedossa.

 

Kuvassa: Valmistuvat rakennusarkkitehdit, lehtori Elina Ritola (ylärivi 1.vas.), koulutuspäällikkö Minna Nyström-Järvinen (ylärivi 3.oikealta), Laura Snirvi (alarivi toinen oikealta

Rakennusarkkitehtikoulutus käynnistyi uudestaan tauon jälkeen vuonna 2014. Rakennusarkkitehdit valmistuvat nyt ihanteelliseen aikaan, kun rakennusalalla vallitsee hyvä suhdannetilanne.

Hyvä työtilanne johtuu TAMKin rakennusarkkitehtikoulutuksen koulutuspäällikkö Minna Nyström-Järvisen mielestä myös laadukkaasta koulutuksesta, joka vastaa työelämän tarpeisiin.

– Olemme saaneet yrityksiltä ja työnantajilta kannustavaa palautetta opetussuunnitelmastamme. Opetamme selkeästi oikeita asioita, joita suunnittelutoimistoissa ja muissa alan työpaikoissa tarvitaan, hän kertoo.

Koko TAMKin osaaminen käytössä

Rakennusarkkitehtien opetuksessa on hyödynnetty monia TAMKin koulutuksia, kuten esimerkiksi rakennus- ja yhdyskuntatekniikan ja talotekniikan koulutusta. Kulttuurialan koulutus on vastannut opiskelijoiden taideopetuksesta.

Myös koko Tampereen alue on tulevien suunnittelijoiden oppimisympäristönä. Esimerkiksi Atalan pohjoispuolella sijaitseva Ojalan uusi kaupunginosa on konkreettinen ympäristö rakennus- ja yhdyskuntasuunnittelulle.

–  Suunnitteluprojektien harjoitustöissä alueelle on suunniteltu asemakaava, pientaloja ja päiväkoteja, joista on laadittu tietomallit. Talotekniikan opiskelijat suunnittelevat päiväkotiin tietomallipohjaisesti talotekniikan, ja restonomiopiskelijoiden kommenttien mukaan viimeistellään suurtalouskeittiö. Seuraava askel olisi ottaa mukaan sosionomiopiskelijat, jotka huomioisivat käyttäjänäkökulman päiväkodin tilojen suunnittelussa, Nyström-Järvinen kuvailee.

Yhteistyötä on myös muiden koulutuksien kanssa, ja sitä on mahdollista vielä laajentaa.

Sinnikäs porukka valmistumassa

Tänä vuonna valmistuvasta 29 opiskelijasta suurin osa on naisia. Sukupuolijakauma on alkanut tasoittua, viime syksynä aloittaneessa ryhmässä oli noin puolet miehiä ja puolet naisia.

Nyt valmistuva ensimmäinen rakennusarkkitehtiryhmä on ollut Nyström-Järvisen mukaan sinnikäs, ja opiskelijat ovat kannatelleet toinen toisiaan.

Koulutuksen harjoitustöinä tehtävien suunnitteluprojektien vaatimustaso kasvaa vuosittain. Nyström-Järvinen on ylpeä opiskelijoiden valtavasta kehityksestä.

– Rakennusarkkitehtien käytössä oleva projektityöluokka on kovassa käytössä, usein siellä työskennellään iltamyöhään omalla ajalla. Opinnollistettuina kesätöinä osa rakennusarkkitehtiopiskelijoista mallintaa ja visualisoi TAMKissa luotua VirtuaaliViipuria.

Tampere3-yhteistyötä

Yhteinen kehittämistyö Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurikoulutuksen ja tulevan uuden yliopiston kanssa jatkuu hyvässä hengessä.

– Olen juuri menossa keskustelemaan yhteistyöstä Tampere3-palaveriin. TTY:n arkkitehtuurin koulutus on uudistamassa omaa opetussuunnitelmaansa ja kartoitamme siihen liittyviä yhteistyömahdollisuuksia, Nyström-Järvinen sanoo.

Laura Snirvi valmistuu mieleiselle alalle

Rakennusarkkitehdiksi ensimmäisten joukossa valmistuva Laura Snirvi työskentelee jo nuorempana suunnittelijana Bonava Suomi Oy:llä. Snirvi innostui koulutuksesta heti, kun kuuli koulutuksen aloituspäätöksestä.

– Valmistumiseni jälkeen tittelini vaihtuu suunnittelijaksi. Työtehtäväni jakautuvat arkkitehtisuunnittelun ja tuotekehityksen tehtäviin. Kurssien sisältö vastasi niitä tarpeita, joita myös työelämässä on tullut jo vastaan. Ala tuntuu mieleiseltä ja tavoitteena on jatkaa ammattilaisena kehittymistä, hän kertoo.

Kuva: Saara Lehtonen

Sorry, the comment form is closed at this time.